Pieczone kasztany jadalne to przysmak, bez którego Włosi nie wyobrażają sobie jesiennych spacerów. Przechadzając sie po Piazza Navona czy Piazza di Spagna łatwo zauważyć pary trzymające w reku papierowe rożki wypełnione gorącymi kasztanami, zajadające sie nimi z apetytem, parząc sobie przy tym palce. Mi też cieżko jest ominąć kasztanowych straganiarzy i nie skusić sie chociaż na małą porcję.
Stragan na Piazza di Spagna |
W Polsce kasztany kojarzą się z dzecinstwem, z figurkami czy koralami jakie robiliśmy będąc dziećmi i nawet nie zdajemy sobie sprawy jakie właściwości posiadają. Ich właściwości odżywcze są wyjątkowe, są bogate w minerały, witaminy i pierwiastki śladowe, są wysokoenergetyczne, pomagają w walce z chorobami nerek, wątroby, w zmianach w komorkach nerwowych i mieśniowych oraz wzmacniają układ krążenia.
Pyszne gorace kasztany |
Przepis na pieczone kasztany:
Kasztany dokładnie myjemy i osuszamy ściereczką.
Nacinamy skórkę na dlugość ok 2-3cm.
Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do rozgrzanego do 200'C piekarnika.
Pieczemy przez ok. 20-25 minut aż w środku będą miękkie i bedą miały złocisty kolor.
Ostrożnie wyjmujemy i są gotowe do podania.
Smacznego!! Buon Appetito!!
Chciałabym dodać, że we Włoszech kasztany cieszą sie tak dużą popularnością, że raz do roku odbywa się święto kasztana, tzw. Sagra delle Castagne di Rocca Di Papa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz