Czy wiecie o tym, że
we Włoszech
poranek bez kawy jest jak seks bez orgazmu? Juz od szóstej
rano w barach słychać
brzęk
porcelanowych filiżanek
i głośny
warkot maszyn. Zapach świeżo
zmielonej kawy codziennie przyciąga
miliony zaspanych Włochów. Czekając
w kolejce na swoją
dawkę
kofeiny, gniotą
oni w ręku
papierowe torebeczki z cukrem rozsypując
go dookoła.
Ale kiedy tylko wypiją
swoją
małą
czarną,
przepłukując
usta szklanką
wody, czują
się
jak nowonarodzeni i gotowi na wezwania nadchodzącego
dnia. To niesamowite jak te kilka gorących
łyków
potrafią
zmienić
spojrzenie człowieka
na życie
i dodać
pozytywnej energii.
Włosi
pija kawę
przy każdej
okazji, zaraz po przebudzeniu, podczas przerwy w pracy, po obiedzie,
na spotkaniu ze znajomymi, po kolacji... Każda
okazja jest dobra :) Nawet utarło
się
takie powiedzenie: “Andiamo a prenderci un caffè” (czyli idziemy na
kawę)
co oznacza krótkie
spotkanie trwające
zaledwie kilka minut, tyle co potrzeba na zamówienie
i spokojne wypicie kawy. Jest to też
łatwy
sposób
dla Włochów
na podtrzymanie kontaktów
ze wszystkimi znajomymi, bo poprostu spotykają
sie z nimi często
i na chwilę,
a przysłowiowa
kawa
jest tylko pretekstem na wymianę
najświeższych
plotek.
Zastanawialiście
się
kiedyś
na ile sposobów
Włosi
potrafią
pić
kawę?
Jakoże
ich fantazja nie zna granic myślę,
że
trudno byłoby
to sprawdzić
, zwłaszcza,
że
co raz ktoś
o wykwintnym guście
wymyśli
coś
nowego. Jako ciekawostkę
przygotowałam
krótką
listę
najczęściej
zamawianych kaw z jakimi mamy na codzień
do czynienia.
Możemy
wyróżnić
trzy typy kawy:
czarna, prażona
bezkofeinowa
rozpuszczalna
Caffè normale/espresso – fliżanka
czarnej kawy
Caffè normale/espresso decaffeinato -
fliżanka
czarnej kawy bezkofeinowej
Caffè corto – poł
filiżanki
bardziej skoncentrowanej kawy (mocna)
Caffè lungo – kawa bardziej
rozcieńczona
Caffè doppio – dwie porcje kawy w
jednej filiżance
Caffè americano – kawa z wiekszą
ilością
wody (najbardziej przypomina polską
kawę)
Caffè macchiato caldo/freddo – kawa
z dodatkiem gorącego/zimnego
mleka
Caffelatte – szklanka mleka z
dodatkiem filiżanki
kawy
Caffè corretto – kawa z dodatkiem
alkoholu, np: z sambucą,
koniakiem, whisky
Caffè d'orzo – kawa zbożowa
Caffè freddo - kawa na zimno
Caffè shakerato - kawa zmiksowana z
lodem (może
być
także
z dodatkiem baileys)
Caffè marocchino – kawa z dodatkiem
czekolady, spienionego mleka i kakao
Cappuccino – kawa z dodatkiem
spienionego mleka
Ciekawa jestem czy Wy pijecie kawę?
Która
z wymienionych powyżej
lubicie najbardziej albo chcielibyście
spróbować
? Czekam na Wasze opinie...
Tez mieszkam we Wloszech, chcialam do Ciebie napisac, ale nie ma takiej opcji na Twoim blogu. Podasz jakis kontakt?
OdpowiedzUsuńHejka, mozesz sie ze mna skontaktowac poprzez strone FB lub mailowo: catandthecity@hotmail.com
UsuńPozdrawiam :)
Kawa to jest dla mnie jeden z powodow dla ktorych nie wrocilabym na stale do Polski
OdpowiedzUsuńJa nie jestem wielka zwolenniczka kawy, ale to prawda, ze we Wloszech sposob parzenia kawy daje jej wyjatkowy smak. Wielu moich znajomych prosi mnie aby przywiezc im z Wloch prawidzwa wloska kawe :)
UsuńKawa to 'silny punkt' Wloch ...ala ja tak z innej beczki troszke... Sama robisz zdjecia ...niektore bardzo mi sie podobaja...
OdpowiedzUsuńHej Marysia, wiekszosc zdjec robie sama,jesli nie mam czasu to sciagam z sieci, chociaz pozniej staram sie je zastapic moimi.
OdpowiedzUsuńCiao!