czwartek, 27 grudnia 2012

Pyszna Crostata śliwkowa - przepis na włoskie ciasto

Po ostatnim świątecznym poście jedna z moich czytelniczek poprosiła mnie o to, abym zdradziła Wam przepis na ciasto z gwiazdkami, o którym wspominałam. 

Crostata śliwkowa w gwiazdki

Ciasto o którym mowa to włoska Crostata w wersji świątecznej, czyli delikatne kruche ciasto z marmoladą owocową. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych a jak same możecie zobaczyć, bardzo ładnie prezentuje się na stole :)



Pomimo, że święta już za pasem, postanowiłam przygotować ją, specjalnie dla Was, jeszcze raz. Tradycyjna włoska crostata wypełniona jest po brzegi marmoladą brzoskwiniową, morelową, wiśniową lub ciemną czekoladą i jest pokryta kratką z ciasta. Ta, której przepis znajdziecie poniżej jest w wersji świątecznej z powidłami śliwkowymi, ozdobiona gwiazdkami oraz dla urozmaicenia wyłożona wzdłuż brzegów pianą z ubitych białek. To jakiej marmolady użyjecie i jak ją ozdobicie zależy tylko i wyłącznie od Was:)

Potrzebne składniki:

* 2 jajka
* 150 g mąki
* 50 g cukru pudru
* 100 g masła
* ulubiona marmolada lub nutella

Składniki do ciasta

Przygotowanie:

Na początku oddzielić żółtka od białek. Wymieszać mąkę z cukrem pudrem, dodać dwa żółtka i pokrojone na kawałki masło. Całość zagnieść az do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 20 min do ochłodzenia. Ja włożyłam do zamrażarki, aby czekać krócej :)

Przygotowanie ciasta


W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę. 
Kiedy ciasto jest już chłodne, wyłożyć nim formę do pieczenia. Należy robić to w miarę szybko, gdyż ciasto szybko nabiera temperatury pokojowej i staje się lepkie (wtedy należy jeszcze raz ochłodzic w lodówce). Za pomocą foremek do ciastek wyciąć gwiazdki z resztek ciasta.


Dekoracja ciasta


Nałożyć na całe ciasto ulubioną marmoladę i ozdobić wcześniej wyciętymi gwiazdkami. Brzegi ciasta posmarować ubitą pianą i wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika.



Piec przez około 25 - 30 min.


Efekt końcowy :)

Kiedy będzie już gotowe posypać cukrem pudrem.


I jak?? Nie mówiłam, że proste?!? :))

Napiszcie jak Wam wyszło i czy smakowało.


Buon appetito!!

CATC

5 komentarzy:

  1. Wydaje się proste! Jak znajdę chwilę w weekend to upiekę i dam znać co mi wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bajecznie proste i robi sie blyskawicznie szybko! :) Moje juz zniknelo z talerza i chyba jutro zrobie nowe tym razem z malinami:)

      Usuń
  2. Podoba mi się Twój blog , tak go sobie podczytuje , ponieważ od kilku miesięcy jestem w związku z Włochem i dzięki Tobie mogę się dowiedzieć ciekawych rzeczy . Fajnie , że jesteś. POzdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje za mily komentarz:) W najblizszym czasie bedzie wiecej na temat kultury wloskiej i zwiazkach
    wlosko-zagranicznych:) zapraszam do sledzenia i polubienia na FB:))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...