czwartek, 26 stycznia 2012

Caffelatte, cappuccino, mała czarna... czyli magia kawowych smaków


Czy wiecie o tym, że we Włoszech poranek bez kawy jest jak seks bez orgazmu? Juz od szóstej rano w barach słychać brzęk porcelanowych filiżanek i głośny warkot maszyn. Zapach świeżo zmielonej kawy codziennie przyciąga miliony zaspanych Włochów. Czekając w kolejce na swoją dawkę kofeiny, gniotą oni w ręku papierowe torebeczki z cukrem rozsypując go dookoła. Ale kiedy tylko wypiją swoją małą czarną, przepłukując usta szklanką wody, czują się jak nowonarodzeni i gotowi na wezwania nadchodzącego dnia. To niesamowite jak te kilka gorących łyków potrafią zmienić spojrzenie człowieka na życie i dodać pozytywnej energii.





Włosi pija kawę przy każdej okazji, zaraz po przebudzeniu, podczas przerwy w pracy, po obiedzie, na spotkaniu ze znajomymi, po kolacji... Każda okazja jest dobra :) Nawet utarło się takie powiedzenie: “Andiamo a prenderci un caffè” (czyli idziemy na kawę) co oznacza krótkie spotkanie trwające zaledwie kilka minut, tyle co potrzeba na zamówienie i spokojne wypicie kawy. Jest to też łatwy sposób dla Włochów na podtrzymanie kontaktów ze wszystkimi znajomymi, bo poprostu spotykają sie z nimi często i na chwilę, a przysłowiowa kawa jest tylko pretekstem na wymianę najświeższych plotek.



Zastanawialiście się kiedyś na ile sposobów Włosi potrafią pić kawę? Jakoże ich fantazja nie zna granic myślę, że trudno byłoby to sprawdzić , zwłaszcza, że co raz ktoś o wykwintnym guście wymyśli coś nowego. Jako ciekawostkę przygotowałam krótką listę najczęściej zamawianych kaw z jakimi mamy na codzień do czynienia.



Możemy wyróżnić trzy typy kawy:

czarna, prażona
bezkofeinowa
rozpuszczalna




Caffè normale/espresso – fliżanka czarnej kawy
Caffè normale/espresso decaffeinato - fliżanka czarnej kawy bezkofeinowej
Caffè corto – poł filiżanki bardziej skoncentrowanej kawy (mocna)
Caffè lungo – kawa bardziej rozcieńczona
Caffè doppio – dwie porcje kawy w jednej filiżance
Caffè americano – kawa z wiekszą ilością wody (najbardziej przypomina polską kawę)
Caffè macchiato caldo/freddo – kawa z dodatkiem gorącego/zimnego mleka
Caffelatte – szklanka mleka z dodatkiem filiżanki kawy
Caffè corretto – kawa z dodatkiem alkoholu, np: z sambucą, koniakiem, whisky
Caffè d'orzo – kawa zbożowa
Caffè freddo - kawa na zimno
Caffè shakerato - kawa zmiksowana z lodem (może być także z dodatkiem baileys)
Caffè marocchino – kawa z dodatkiem czekolady, spienionego mleka i kakao
Cappuccino – kawa z dodatkiem spienionego mleka




Ciekawa jestem czy Wy pijecie kawę? Która z wymienionych powyżej lubicie najbardziej albo chcielibyście spróbować ? Czekam na Wasze opinie...

6 komentarzy:

  1. Tez mieszkam we Wloszech, chcialam do Ciebie napisac, ale nie ma takiej opcji na Twoim blogu. Podasz jakis kontakt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hejka, mozesz sie ze mna skontaktowac poprzez strone FB lub mailowo: catandthecity@hotmail.com
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Kawa to jest dla mnie jeden z powodow dla ktorych nie wrocilabym na stale do Polski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie jestem wielka zwolenniczka kawy, ale to prawda, ze we Wloszech sposob parzenia kawy daje jej wyjatkowy smak. Wielu moich znajomych prosi mnie aby przywiezc im z Wloch prawidzwa wloska kawe :)

      Usuń
  3. Kawa to 'silny punkt' Wloch ...ala ja tak z innej beczki troszke... Sama robisz zdjecia ...niektore bardzo mi sie podobaja...

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej Marysia, wiekszosc zdjec robie sama,jesli nie mam czasu to sciagam z sieci, chociaz pozniej staram sie je zastapic moimi.
    Ciao!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...