czwartek, 20 grudnia 2012

Przepis na pierniczki na ostatnią chwilę

Jeżeli tak jak ja, macie w domu łakomczucha, który nie umożliwił Wam do tej pory przygotowania pierniczków, a chcielibyście nimi ozdobić choinkę lub świąteczny stół, skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu na świąteczne pierniczki na ostatnią chwilę :) 



Potrzebne składniki:

*100 dag mąki
*40 dag cukru pudru
*40 dag miodu
*25 dag masła
*1 jajko
*3 łyżki przyprawy do piernika
*1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
* kilka landrynek



Przygotowanie:

Wymieszać mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Następnie dodać jajko, miód i masło i zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok 6mm i za pomocą foremek do ciastek wyciąć różne kształty. W środku każdego pierniczka dodatkowo wyciąć kółko, w którym później powstanie kolorowy witrażyk i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
 Jeżeli pierniczki mają zawisnąć na choince, dziurkę na zawieszkę możecie zrobić za pomocą słomki.

Wrzucić kilka landrynek do woreczka i za pomocą np. wałka pokruszyć je na drobne cząsteczki. Pokruszone cukierki wysypać w każdy otwór piernika.

Piec w rozgrzanym do 180'C piekarniku przez ok 15 minut. 

Gotowe pierniczki przełóżcie na talerz dopiero po ich wystygnięciu, tak aby rozpuszczone landrynki łatwo odkleiły się od papieru.

Życzę smacznego!!!


CATC


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...